099 496 6155 – info (at) tz-ludbreg.hr

O NAMA

Turistička zajednica područja Centar svijeta je bogata poviješću i tradicijom. Turističko područje Centar svijeta obuhvaća grad Ludbreg, općine Jalžabet, Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ.
I kad razmišljate o tim mjestima, zamislite kraj koji je prepun mistike, čudesa, priča i legenda. Svako od navedenih mjesta lokacija vrijedna za istraživati, posjetiti i otkrivati.

Doživljaja, mjesta, predivnih sakrivenih lokacija ne oskudijeva, a koje ćete vi otkriti je samo na vama.

JALŽABET

Gomila u Jalžabetu je ogroman grobni humak iz 6. stoljeća prije Krista, i ina je jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi kojeg su sagradili Skiti prije 2600 godina. Sam lokalitet još uvijek nema uspostavljenu posjetiteljsku infrastrukturu, ali je svakako mjesto za posjetiti, ako ste zaljubljenik u arheologiju i
prapovijesna nalazišta. Lokalitet se nalazi između naselja Jalžabeta i Novakovca, dostupan je putem lokalne ceste i predstavlja jedan od
najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske te jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe. Lokalitet ima ogroman potencijal ne samo za regiju, već i za cijelu RH.

Uz gomilu u Jalžabetu postoje i druga arheološka nalazišta, kopneno arheološko nalazište Blizna kod Jakopovca i nalazište Villa Rustica na
području naselja Kelemen. Uz antička nalazišta, kad budete u Jalžabetu svakako pogledajte Crkvu svete Elizabete Ugarske iz 1334. godine,
barokni dvorac Somogy – Bedeković s perivojem i platanu (Platanus acerifolia – javorolisna) koja se ubraja među najstarija, još postojeća sađena stabla, odnosno stabla najjačeg debla na području Hrvatske.
Nakon razgledavanja, da se malo odmorite svakako posjetite Jalžabetsku vinsku cestu na kojoj je moguće degustirati sve delicije lokalnog kraja, od kvalitetnih vina do tradicionalnih jela uz prekrasan pogled i netaknutu prirodu.

LUDBREG

Prema legendi je Ludbreg osnovao burgundski plemić Lodbring u 12. stoljeću pri povratku iz križarskih ratova.

Ludbreg se prvi put spominje 1317. godine u dokumentu kojim je Stjepan Ipočev prodao svoj posjed Ludbregh Nikoli Gostoviću (Ludbreškom).
Ludbreški kastrum (castrum Ludbreg) spominje se u darovnici iz 1320. godine kojom je ivanovački prior Filip de Granana darovao posjed Črnec Nikoli Ludbreškom.
Ludbreg se nalazi u gornjoj Podravini u istočnom dijelu Varaždinske županije. Od Varaždina je udaljen 25 km, od Koprivnice 22 km a od Zagreba 98 km. Do mađarske granice (preko Goričana) dijeli nas 23 km. Grad Ludbreg ima nešto manje od 10.000 stanovnika i smješten je na tromeđi Podravine, Zagorja i Međimurja. Svaki turist kojeg put nanese u Ludbreg želi znati po čemu je on značajan… poznat je po znamenitim ljudima, brojnim legendama i čudima. No unatoč obroncima Kalničkog gorja s juga, nema nikakvog „ludog“ brijega a kamo li ludih ljudi .

Za razliku od mnogih znanih gradova i svjetskih središta, Ludbreg je jedini grad u centru svijeta. Zbog čega je baš u Ludbregu centar svijeta svjedoče brojne legende… ona iz vremena Rimljana kaže da su baš u Ludbregu bili zamišljeni i opisani krugovi zemaljski na čijim se obodima i danas nalaze velike europske metropole.
Ova je legenda prenesena i na središnji gradski trg na kojem je obilježen centar svijeta a svake godine
01. travnja (aprila) u goste pozivamo gradove koji službeno postaju prijatelji centra svijeta i čiju pločicu s nazivom gada i udaljenosti od Ludbrega stavljamo na „krugove zemaljske“.

Druga legenda kaže da je Ludberga, zaštitnica našeg grada, baš na ovom mjestu takvom silinom drvenim križem satrla nečastivog u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodiralo tlo, od kojeg je danas ostao samo mali otočić Antipodes (antipod Ludbrega) blizu Novog Zelanda, a u Ludbregu na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori jer dolazi iz samog središta zemljine kugle…

MALI BUKOVEC

Ovo mjesto svakako ima puno za ponuditi, ali ako želite uroniti u neki novi svijet, svakako posjetite Križančiju, bukovečku šumsku bajku. Šuma ima površinu oko 650 hektara i praktički je najveća šuma u gornjoj Podravini, tako da prostora za istraživanje i otkrivanje svakako ima.

Uz lijepa prirodna bogatstva, Mali Bukovec je isto mjesto koje može zaintrigirati zaljubljenike u arhitekturu. U svim naseljima starije stambene kuće su
zidane i skromne, jer su izgrađene pretežno u prvoj polovici 20. stoljeća.
Neke kuće imaju obilježja gradske arhitekture s bogatom neostilskom dekoracijom pročelja dok ih većina ima plitku, rustikalnu dekoraciju, ali posjetitelju omogućuju direktan pogled u neko drugo vrijeme.

MARTIJANEC

Martijanec je mjesto koje pripada naseljima koja imaju dugu i bogatu prošlost. Na području ovog naselja živjeli su rodovi ilirsko-keltskog
plemena Jasa koji su iza sebe ostavili impozantne grobove iz starijeg željeznog doba, tzv. tumuluse, koji su danas poznatiji pod imenom
gomile. Nakon toga, područje su naselili Rimljani. Kao dokaz boravka Rimljana na ovom prostoru, pronađeni su različiti artefakti poput kovanica i urni, ali i grobovi.

Područje Martijanca, uz povijesnu baštinu, isto nudi svašta za modernog posjetitelja, blizinu rijeka Plitvice, Bednje i Drave i za zaljubljenike u vodene sportove, ali i netaknutu šumsku prirodu i zaštićena područja koja spadaju u mrežu Natura 2000. Malo podravsko selo za svačiji ukus koje se svakako isplati posjetiti.

SVETI ĐURĐ

Ono što Sveti Đurđ čini posebno posebnim je to da se na području Općine nalazi dio Regionalnog parka Mura-Drava i blizina rijeke Plitvice. Područja uz Plitvicu u zapadnom i istočnom dijelu Općine su osobito vrijedni predjeli prirodnog krajobraza i odlikuje se velikom biološkom i krajobraznom raznolikošću.

Ovdje obitavaju zaštićene biljne i životinjske vrste, sisavci, ptice, vodozemci i gmazovi, ribe, leptiri, i na području Općine se nalaze ugrožena i rijetka staništa koje svakako valja posjetiti, posebno ako se želite maknuti od užurbane vreve.

VELIKI BUKOVEC

Općina Veliki Bukovec nalazi se u ravnici istočnog dijela Varaždinske županije, desetak kilometara sjeveroistočno od Ludbrega, između rijeka Bednje i Plitvice nedaleko od njihova ušća u Dravu i predstavlja malo mjesto bogato prekrasnim prirodnim lokalitetima, šumskim putevima i sakrivenim zelenim mjestima koja samo čekaju da ih se otkrije. Dio općine ulazi u regionalni park Mura – Drava i svakako je mjesto vrijedno istraživanja ili jednostavnog boravka u prirodi kao odmora od svakodnevne buke, stresa i obaveza.

Nakon šetnje i boravka u prirodi svakako vrijedi posjetiti Dvorac Drašković i okolni perivoj koji je u 16. stoljeću sagrađen kao utvrda koja je služila kao utočište okolnom stanovništvu od turskih pustošenja. Perivoj se počeo uređivati sredinom 18. stoljeća, odmah nakon izgradnje dvorca. Nastao je dijelom od postojeće šume hrasta lužnjaka s grabom, jasenom, klenom, bijelom topolom i brijestom, dijelom od livadnih površina, uz sadnju
brojnih egzotičnih vrsta.
Ima obilježja engleskih perivoja, a samo je manji dio ispred dvorca bio oblikovan kao ornamentalni barokni vrt.