ŠTO RADITI

LUDBREG by BIKE

– Kratka, ali slatka! –

Duljina staze

8,8 km

Vrijeme trajanja

1h 30 min

Podloga

Asfalt, makadam, zemlja

Penjanja

43 m

Zahtjevnost

1/5

Kondicija

1/5

Bicikl

Treking, MTB, Gravel

Kružna gradska ruta namijenjena je upoznavanju Ludbrega na zdrav i zabavan način i prilagođena je baš svima. Vožnju je najbolje započeti u samom centru grada, ali kojim god smjerom krenuli upoznat ćete povijesnu jezgru Ludbrega, proći Otokom mladosti koji se nalazi na simpatičnom jezeru u blizini rijeke Bednje i njezine brane gdje ćete zasigurno htjeti snimiti koju dobru fotku.

Uz prirodne znamenitosti Ludbrega tu su svakako i povijesno-kulturne, a posebno mjesto zauzimaju slavno i popularno ludbreško svetište ili etno kućica “Bakina hiža i Dedekov dvor” gdje se nalazi namještaj, kućne potrepštine i pomagala za kuću i vrt iz vremena naših prabaka i pradjedova. Nakon mnogobrojnih zanimljivosti predlažemo odmor u nekom od ugostiteljskih objekata

– Istočno od raja –

Duljina staze

28,2 km

Vrijeme trajanja

1h 30 min – 2h

Podloga

Asfalt, makadam, zemlja

Penjanja

83 m

Zahtjevnost

1/5

Kondicija

1/5

Bicikl

Treking, MTB, Gravel

Iz svog ishodišta u samom Ludbregu, ova ugodna ravničarska ruta prati raznolik i šarolik krajolik toka rijeke Bednje prema lijepom mjestu imena Veliki Bukovec u kojem obavezno pogledajte dvorac Drašković. Ovdje, za razliku od dulje trekking rute koja Ludbreg obuhvaća sa zapadne, ona skreće prema istoku prateći idilične ceste i puteve te se u grad vraća nakon ukupno prođenih 30-tak kilometara.

Jeste li znali?

Kapelica Blažene Djevice Marije koja se nalazi na ovoj ruti je zapravo grobna kapela obitelji Drašković sagrađena 1731.

– Go West –

Duljina staze

39,3 km

Vrijeme trajanja

2h 30 min – 3h

Podloga

Asfalt, makadam, zemlja

Penjanja

165 m

Zahtjevnost

1/5

Kondicija

2/5

Bicikl

Treking, MTB, Gravel

Veća od dvije ludbreške trekking rute pravi je odabir za bicikliste željne istraživanja prirode nakon kojeg će se osjećati ispunjeni, ali ne preumorni. Kružna treking ruta vodi vas ravničarskim dijelom ludbreške okolice i vozače vodi raznolikim pejzažima pitomih polja, šumaraka ispresječenih tokom rijeke Bednje na njezinu putu prema ušću u Dravu. Vozeći ovom rutom koja kombinira lokalne, sigurne ceste, makadamske i čvrste zemljane puteve i staze proći ćete kroz pitoreskna sela prepuna povijesti i rustikalnog ugođaja, a tu je i obala velikog akumulacijskog jezera, nakon kojeg se ruta vraća prema Ludbregu.

 

Uz prirodne, tu su i povijesne znamenitosti poput dvoraca Batthyany u Ludbregu i Drašković u Velikom Bukovcu, a ruta, s obzirom da počinje i završava u središtu grada, obuhvaća i sve ludbreške kulturno povijesne atrakcije poput etno kuće „Bakina hiža i dedekov dvor” ili koncentrične krugove na glavnog gradskom trgu koji označavaju službeni centar svijeta.

Jeste li znali?

U Velikom Bukovcu nalazi se dvorac Drašković iz 18. stoljeća u kojem su se tijekom Hrvatskog narodnog preporoda, okupljali Ilirci.

– Ravne neravnine –

Duljina staze

64,2 km

Vrijeme trajanja

3h

Podloga

Asfalt, makadam, zemlja

Penjanja

229 m

Zahtjevnost

1/5

Kondicija

2/5

Bicikl

MTB, Gravel

Ruta namijenjena tzv. gravel biciklistima spremnima na neravne podloge i veće udaljenosti. Ova ravničarska ruta istražuje područje sjeverno od Ludbrega uključujući i južnu obalu akumulacijskog jezera Dubrava te starih tokova Drave i Bednje. Podloga je, u najvećoj mjeri, makadam, ali ćete naići i na asfalt, ali i zemlju. Pritom, trebate biti u dobroj fizičkoj kondiciji, prije svega zbog njezine dužine, ali ne traži neke dramatične tehničke vještine. Za ljubitelje izazova, na samoj brani se u oba smjera nalazi segment na popularnoj „društvenoj mreži“ u kojem se možete okušati u obaranju najboljeg rezultata.

Ruta prolazi ravničarskim i raznovrsnim krajolikom sjeverno od Ludbrega, a vozeći njom vidjet ćete sve brojna kulturne i prirodne atrakcije u samom Ludbregu i njegovoj okolici – središte svijeta, svetište, ludbreške ribnjake, Dvorac Drašković u Velikom Bukovcu, slikovite drvorede između Kapele Podravske i Velikog Bukovca te drveni mostić i kajakaški poligon u šumskom dijelu kod rijeke Drave.

– Gore/Dolje –

Duljina staze

79,8 km

Vrijeme trajanja

4h – 5h

Podloga

Asfalt, makadam, zemlja

Penjanja

1316 m

Zahtjevnost

3/5

Kondicija

4/5

Bicikl

MTB, Gravel

Za vožnju ovom gravel rutom trebate biti bolje tehnički i fizički potkovani s iskustvom snalaženja na neravnom terenu. Ruta započinje u centru Ludbrega te preko mjesta Bolfan i Rasinja skreće prema šumskim makadamskim putevima prema Kalniku. Usponi i spustovi su nešto zahtjevniji, ali ne i preteški, a najstrmiji je uspon na sam Kalnik s nagibom, na kratko, i do 21%. Na vrhu Kalnika nalazi se lijepi planinarski dom, idealan za okrijepu nakon fizičkih izazova. Nakon uspona na Kalnik slijedi uzbudljiv makadamski spust kroz šumu prema kamenolomu kod mjesta Ljubešćica te povratak prema Ludbregu predivnim brežuljkastim krajolikom sjeverne strane Kalinka.

Fun

Prizori iz kamenoloma, uz često blago podignutu prašinu i tešku mašineriju stvaraju kontrast zelenilu i ljepoti šume pa su idealni su za snimanje odličnih fotografija.

– Ride like a PRO –

Duljina staze

104,4 km

Vrijeme trajanja

4h – 5h

Podloga

Asfalt

Penjanja

1197 m

Zahtjevnost

2/5

Kondicija

4/5

Bicikl

Cestovni

Kružna cestovna ruta oko Kalnika zadovoljit će i najizbirljivije cestovne bicikliste željne pravih izazova. Ruta vas vodi dobrim cestama s niskim intenzitetom prometa što vam omogućava da se fokusirate na vožnju i brzinu bez previše smetnji i distrakcija.

Ruta se iz Ludbrega kreće prema Kalniku gdje vas čeka ozbiljni, strmi, ali ne predugi uspon prema planinarskom domu. Tamo će vaš trud biti nagrađen predivnim i inspirativnim pogledom na nepregledno zelenilo južnih obronaka Kalničkog gorja uz kojeg ćete se lakše i brže okrijepiti te napuniti energijom. Nakon planinarskog doma, ruta se kreće valovitim i zabavnim terenom u kojem se izmjenjuju spustevi i „hupseri“ no budite spremni na još jedan uspon kod mjesta Sudovec. Nakon osvajanja i tog izazova, ruta postaje nešto lakša, kreće se sjevernim dijelovima Kalničkog gorja te vas, nakon više od 100 kilometara divne prirode i nezaboravnih pogleda preko dinamičnog brežuljkastog krajolika vraća u Ludbreg.

LUDBREG by FOOT

– Kratka, ali slatka! –

Duljina staze

8,8 km

Penjanja

43 m

Kondicija

1/5

Najviša točka

250 m

Kružna gradska ruta namijenjena je upoznavanju Ludbrega na zdrav i zabavan način i prilagođena je baš svima.Šetnju je najbolje započeti u samom centru grada, ali kojim god smjerom krenuli upoznat ćete povijesnu jezgru Ludbrega, proći Otokom mladosti koji se nalazi na simpatičnom jezeru u blizini rijeke Bednje i njezine brane gdje ćete zasigurno htjeti snimiti koju dobru fotku.

Uz prirodne znamenitosti Ludbrega tu su svakako i povijesno-kulturne, a posebno mjesto zauzimaju slavno i popularno ludbreško svetište ili etno kućica “Bakina hiža i Dedekov dvor” gdje se nalazi namještaj, kućne potrepštine i pomagala za kuću i vrt iz vremena naših prabaka i pradjedova. Nakon mnogobrojnih zanimljivosti predlažemo odmor u nekom od ugostiteljskih objekata.

Crazy Hill Trail zelena staza – 10 km (trail/hike/walk)

Duljina staze

10 km

Penjanja

209 m

Kondicija

3/5

Najviša točka

286 m

Napomena: Staza je u potpunosti označena

Najkraća, ali zbog toga ništa manje zanimljiva, staza dužine okruglih deset kilometara vodi vas na trkačku, hiking ili „jaču“ hodačku avanturu šumama i brežuljcima južno od središta Ludbrega. Vrlo brzo nakon izlaska iz grada naći ćete se u praktički netaknutoj prirodi i čistom zraku, a ovisno o tempu koji si odredite, to može biti ugodna dvosatna šetnja, ili izazovni trening.

Crazy Hill Trail plava staza – 16km (trail/hike)

Duljina staze

16 km

Penjanja

324 m

Kondicija

3/5

Najviša točka

323 m

Napomena: Staza je u potpunosti označena

Kao zlatna sredina, staza je namijenjena rekreativnim trkačima/hodačima, koji traže iskustvo uživanja u prirodi (i društvu), bez prevelikih fizičkih izazova. Prolazi šumovitim putevima južno od Ludbrega koji pružaju svježinu za ljetnih vrućina. Staza ima jedan značajniji uspon s čijeg se vrha pruža lijepi pogled prema šumovitim prostranstvima u smjeru Kalnika.

Crazy Hill Trail crvena staza – 34 km (trail/hike)

Duljina staze

34 km

Penjanja

914 m

Kondicija

5/5

Najviša točka

379 m

Napomena: Staza je u potpunosti označena

Zahtjevnija trkačko/planinarska staza sa svojom kraćom (i lakšom) sestrom dijeli ishodište i kraj na Otoku mladosti te prvih 4,5 kilometara. Također kružna, slijedi tok rijeke Bednje no, nakon što zađe u šumovite brežuljke se odvaja prema zapadu i radi dvostruko dulji krug od ukupno 34 km dovodeći vas u mistične šume Kalničkog gorja. Namijenjena je fizički spremnijim trkačima i planinarima, a njezina konfiguracija, s nekoliko ozbiljnijih uspona, odlična je kao trening izazov za rekreativce i sportaše.

Ludbreg – Kalnik planinarska staza– 23 km (hiking)

Duljina staze

23 km

Penjanja

528 m

Kondicija

5/5

Najviša točka

348 m

Napomena: Staza je u potpunosti označena

Iako se njome može i trčati, staza je primarno osmišljena kao linearna planinarska avantura koja vas iz središta Ludbrega vodi do Planinarskog doma na Kalniku (i natrag) što, s obzirom na dužinu, spada u izazovne pothvate. No, probijanje kroz duboke kalničke šume do planinarskog doma smještenog ispod velebnih ostataka starog grada Veliki Kalnik, prava je avantura koja se može pretvoriti u lijepi dvodnevni izlet (mogućnost shuttle prijevoza do uz prethodnu najavu).

Staza je kao stvorena za planinare koji žele isprobati opremu i pripremiti se za austrijske, slovenske ili talijanske Alpe, posebice zbog postojeće Via Ferrate zvane „7 zubi“ na samom Kalniku.

PUTEVIMA HODOČASNIKA

Sveta Nedjelja

Ludbreška Sveta Nedjelja danas je jedno od najvećih, najveselijih i najživahnijih proštenja u Hrvatskoj. Ova višednevna manifestacija obuhvaća brojne vjerske, kulturne, gospodarske i zabavne programe rasprostranjene po cijelom središtu grada koji se tih dana pretvori u veliki prostor zabave, druženja, mirisa i okusa za stotinjak tisuća posjetitelja koji pristižu iz cijele Europe.

Ludbreško je svetište cilj jednog od najstarijih kontinuiranih hodočašća u Hrvatskoj, utemeljenog ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Papinskom je bulom, naime, službeno priznata i potvrđena čudesna pojava krvi Kristove zabilježena stoljeće ranije  u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište.

Via St. Martin

Uspostavom tematske rute Via Saint Martin lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup vjerskim mjestima u prekograničnom području i prirodnim područjima te ostalim turističkim sadržajima tijekom cijele rute.

Camino Podravina

Ludbreg je dio rute Camino Podravina

Podravina je i službeno postala dio hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih putova svetog Jakova. Riječ je o novoj dionici na hrvatskoj i europskoj karti hodočasničkih putova sv. Jakova koji završavaju u svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli u Španjolskoj. Članovi Bratovštine svetog Jakova i volonteri označili su rutu po Podravini u dužini od oko 160 kilometara, čime je i naš kraj postao dio najpoznatijeg hodočasničkog puta. Camino Podravina ima sedam dnevnih dionica prosječne dužine 20-tak kilometara koje vode od Ferdinanovca preko Koprivnice do Ludbrega.

Stopa Sv. Martina Martijanec Via Slavonica

„Stopu sv. Martina” postavili su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske:

  • Europska mreža kulturnih centara Martina
  • Kulturni centar Martin – Hrvatska
  • Općina Martijanec u suradnji sa Župom sv. Martina biskupa iz Martijanca te Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, u okviru Europskoga kulturnog itinerara Sv. Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost koji je ocjenjuju Kulturnim itinerarom vijeće Europe.

„Stopa sv. Martina” otkrivena je u Martijancu 19. rujna 2015. godine u povodu obilježavanja 240. obljetnice posvećenja župne crkve sv. Martina biskupa.

„To je otisak bose stope, diskretno obilježen podijeljenim plaštem. Stopa nas vodi korak po korak tragom sv. Martina. Pokazuje nam put.”

VINSKE CESTE

Ludbreška vinska cesta

Osim posjeta vinogradima i vinskim podrumima Vinska cesta kao projekat nudi i mnogo više. Od šetnji prirodom i razgledavanje kulturno-povijesnih, prirodnih i drugih interesantnosti kraja, do sudjelovanja u raznim manifestacijama ludbreškog kraja.

Wine & Walk Ludbreg, nova eno-gastro rekreacijska manifestacija, vodi Vas u avanturu za noge, ali i nepce. Na novoj hodačkoj ruti između dva ludbreška „sveca“ – kipova Sv. Martina i Sv. Vinka nalazit će se osam degustacijskih točaka na kojima vas čekaju lokalni vinari sa svojim probranim vinima i raznim domaćim zalogajima.

Jalžabetska vinska cesta

Prolazi vinorodnim brežuljcima Topličkog gorja s kojih se pruža prekrasan pogled prema Varaždinu, te rijekama Plitvici i Dravi.

Povezuje ugostiteljske objekte, pčelare i voćare.

Na vinskoj cesti u ugostiteljskim objektima mogu se degustirati domaći specijaliteti.

Upravo iz vremena razvijenog i kasnog srednjeg vijeka potječu I prvi pisani izvori, koji izravno svjedoče o uzgoju vinove loze na širem području, kojem pripada i današnji Jalžabet. Najstariji sačuvani dokument u kojem se spominju vinogradi na području današnje Općine Jalžabet potječu iz 17. i 18. st. Radi se o popisu “gornjaka” (podložnika koji se bave obradom vinograda), gorni listovi za pojedine vinograde, kao i svjedočanstva o kupoprodaji.

ADRENALIN

Adrenalinski park VRUČINA

Svježi zrak, doza adrenalina, idealno mjesto za druženja grupa.

Nudimo paintball, bacanje sjekira, krizic kruzic, utrka Berg autićima, ljudski stolni nogomet, igralište za nogomet, odbojku, košarku, stolni tenis, poligon igralište za djecu, natkrivena terasa, grijana kucica , wc, roštilj.

Kontakt na facebook – instagram stranicama, @adrenalinskiparkvrucina, email, mobitel +385989500693 ili +38598876562.